COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Tort jagodowo-twarożkowy - Akademia Zeelandia

GRUPY RECEPTUR:

Torty

SKŁAD:


Creme brulee-jagodowy

  • 1200 g mleko 2 % tł,
  • 1200 g śmietana 30%
Śmietanę podgrzewać na wolnym ogniu. Mieszankę Creme Brulee rozprowadzić w mleku , wlać do gorącej śmietany, podgrzewać ciągle mieszając, tak aby zapobiec przypaleniu, zagotować. Dodać Frutafill, dokładnie wymieszać. Wylać do 12 niewysokich rantów o średnicy 16 cm, pozostawić do zastygnięcia, a następnie zmrozić. Wyjąć z rantów.

Nadzienie owocowe


Nakropka

  • 360 g cukier
  • 360 g woda
Cukier dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie.

Żel na zimno

  • 170 g syrop ziemniaczany
Paletta Pasta podgrzewać z dodatkiem syropu ziemniaczanego na wolnym ogniu, ciągle mieszając, zagotować. Miksować przez około 10 minut , następnie chłodzić przez 8 godzin.

Biszkopt czekoladowy

  • 670 g jaja
  • 100 g woda
Wszystkie składniki napowietrzać na wysokich obrotach przez około 10 minut (przy zastosowaniu rózgi ). Masę przełożyć do 6 rantów o średnicy 18 cm. Wypiekać w temperaturze około 180°C przez około 30 minut. Po wystudzeniu, z każdego z nich wykoić po 4 blaty o średnicy około 16 cm.

Krem jagodowo-twarożkowy

  • 750 g woda
  • 3000 g śmietana 30%
Schłodzoną śmietanę ubić. Zeesan dokładnie rozpuścić w wodzie, dodawać porcjami ubitą śmietanę; całość delikatnie wymieszać do czasu otrzymania jednolitej masy.

Dekoracja - krem bezowy

  • 60 g cukier
  • 60 g woda
* woda o temp. 60°C Wszystkie składniki napowietrzać przez około 8 minut na wysokich obrotach przy zastosowaniu rózgi ( ewentualnie dodać niewielką ilość kwasku cytrynowego ) - do czasu powstania jednorodnej masy.

PRZYRZĄDZENIE:

Torty składać w rantach: na dnie umieścić nasączony blat biszkoptowy, przesmarować nadzieniem jagodowym, wyłożyć zmrożony krążek cremu brulee, cienką warstwę kremu jagodowo-twarożkowego, ponownie nasączony biszkopt i nadzienie jagodowe. Na boki i wierzch - krem jogurtowo- twarożkowy. Powierzchnię pokryć cienką warstwą żelu na zimno, wyszprycować krem bezowy ( ewentualnie opalić ) . Fantazyjnie udekorować. Przechowywać w warunkach chłodniczych.

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2014-08-22

AKTUALNOSCI