COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Chleb żytni razowy

GRUPY RECEPTUR:

Chleby

SKŁAD:


Ciasto

  • 5 kg mąka żytnia typ 2000
  • 4 kg mąka żytnia typ 720
  • 1 kg mąka pszenna typ 850
  • 0,21 kg sól
  • 0,35 kg drożdże
  • 8,5 kg woda

PRZYRZĄDZENIE:

Mąkę razową i Bioferm Ciemny namoczyć w ok. 50% wody przeznaczonej do ciasta i pozostawić na 2-3 godziny. Dodać pozostałe składniki, mieszać 8 minut na wolnych i 1 minutę na szybkich obrotach. Temperatura ciasta 30-32°C. Fermentacja wstępna 10 minut. Podzielić ciasto na kęsy o masie 0,7 kg, nałożyć do foremek, wyrównać powierzchnię. Fermentacja końcowa około 50 minut. Wypiekać w temperaturze 250°C opadającej do 200°C, z zaparowaniem komory, po 5 minutach odciągnąć parę. Czas wypieku 60 minut.

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2014-08-18

AKTUALNOSCI