COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Kostka Piernikowa

GRUPY RECEPTUR:

Ciasta

SKŁAD:


Blat

  • 350 g jaja
  • 100 g woda
  • 500 g olej
Wszystkie składniki mieszać na wolnych obrotach przez ok. 4 minuty (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Masę wyłożyć do rantu o wymiarach 30 x 40 cm. Wypiekać w temperaturze 180°C przez ok. 40 - 50 minut. Wystudzić i przekroić w poprzek na 2 blaty o równej grubości. Jeden z blatów umieścić w rancie o tych samych wymiarach.

Powidła

  • 200 g woda
Powidła połączyć z wodą i gotować do momentu wrzenia, ciągle mieszając. Wystudzić, 1000 g powideł równomiernie rozsmarować na blacie umieszczonym w rancie, docisnąć drugim blatem. Pozostałą ilość powideł równomiernie rozsmarować na powierzchni ciasta.

Ganache

  • 210 g śmietana 30%
Śmietanę zagotować. Zalać Satinę i wymieszać. Ganache dokładnie zblendować i wystudzić. Oblać powierzchnię ciasta, zostawiając część do dekoracji (ok. 100 g). Ciasto umieścić w chłodni. Pozostałym ganachem wykonać dekorację.

PRZYRZĄDZENIE:

1. Blat 2. Powidła 3. Blat 4. Ganache

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2017-10-09

AKTUALNOSCI