COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Piernik ze Śliwkami

GRUPY RECEPTUR:

Ciasta

SKŁAD:


Krem śliwkowy

  • 200 g woda
  • 40 g żelatyna
  • 300 g śliwka
  • 1500 g śmietana 30%
  • 400 g śmietana 30%
* śliwka mrożona Schłodzoną śmietanę ubić (1500 g). Żelatynę namoczyć w wodzie. Śmietanę (400 g) zagotować ze śliwkami, dodać żelatynę. Całość zblendować. Zalać czekoladę Arabesque i dokładnie wymieszać. Wystudzić do temperatury ok. 38°C i delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Krem śliwkowy równomiernie rozprowadzić na blacie umieszczonym w rancie i delikatnie docisnąć drugim blatem.

Krem z przyprawą piernikową

  • 100 g woda
  • 12 g przyprawa piernikowa
  • 400 g śmietana 30%
  • 1000 g śmietana 30%
  • 24 g żelatyna
  • 4 g pieprz czarny
Schłodzoną śmietanę ubić (1000 g). Żelatynę namoczyć w wodzie. Śmietanę (400 g) zagotować z przyprawą piernikową i pieprzem. Dodać żelatynę i zalać czekoladę Arabesque. Całość dokładnie wymieszać. Wystudzić do temperatury ok. 38°C i delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Krem równomiernie rozprowadzić na powierzchni ciasta. Schłodzić.

Blat

  • 360 g jaja
  • 100 g woda
  • 510 g olej
Wszystkie składniki mieszać na wolnych obrotach przez ok. 4 minuty (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Masę wyłożyć do rantu o wymiarach 40 x 60 cm.. Wypiekać w temperaturze 180° C przez ok. 20 - 25 minut. Wystudzić i przekroić w poprzek na 2 blaty o równej grubości. Jeden z blatów umieścić w rancie o tych samych wymiarach.

Dekoracja

*Dekoracja wg uznania

PRZYRZĄDZENIE:

1. Blat 2. Krem śliwkowy 3. Blat 4. Krem z przyprawą piernikową 5. Dekoracja

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2017-09-28

AKTUALNOSCI