COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Piernik z Czarną Porzeczką

GRUPY RECEPTUR:

Ciasta

SKŁAD:


Krem tiramisu

  • 200 g woda
  • 200 g wino Porto
  • 2000 g śmietana 30%
Schłodzoną śmietanę ubić. Wodę połączyć z winem Porto i dokładnie wymieszać z Zeesanem Tiramisu. Dodawać porcjami ubitą śmietanę i delikatnie mieszać do połączenia składników. 1/2 kremu (ok. 1400 g) równomiernie rozprowadzić na blacie wypieczonym z Q'ki Korzennym i docisnąć blatem piernikowym z czarną porzeczką. Na powierzchni ciasta rozprowadzić pozostałą część kremu. Schłodzić.
  • 40 g masło
  • 20 g woda
*masło można zastąpić margaryną w proporcji 1:1 Q'ki Korzenne mieszać z masłem na wolnych obrotach przez ok. 3 minuty (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Zwiększyć obroty na średnie i stopniowo dodawać wodę. Mieszać do uzyskania efektu kruszonki. Kruszonkę równomiernie rozsypać na powierzchni jednego ciasta piernikowego.

Dekoracja

  • 15 g kakao
Powierzchnię ciasta równomiernie pokryć Palettą Cold Choco, zrobić zdobienia za pomocą grzebienia cukierniczego. Mont Blanc wymieszać z kakao i oprószyć powierzchnię ciasta. * Dekoracja wg uznania
  • 400 g Czarna porzeczka
Czarną porzeczkę równomiernie rozsypać na powierzchni drugiego ciasta piernikowego. Oba blaty wypiekać w temperaturze ok. 180°C przez ok. 15 - 20 minut. Wystudzić.

Blat

  • 360 g jaja
  • 100 g woda
  • 510 g olej
Wszystkie składniki mieszać na wolnych obrotach przez ok. 4 minut (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Masę wyłożyć do 2 rantów o wymiarach 40 x 60 cm (ok. 1000 g / szt.).

PRZYRZĄDZENIE:

1. Blat ( z Q'ki Korzennym) 2. Krem tiramisu 3. Blat (z czarną porzeczką) 4. Krem tiramisu 5. Dekoracja

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2017-09-06

AKTUALNOSCI