COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Krówka z Masłem Palonym

GRUPY RECEPTUR:

Ciasta

SKŁAD:


Dekoracja

  • 30 g ryż preparowany
Ryż rozsypać na powierzchni ciasta i ozdobić delikatnie upłynnionym kajmakiem (za pomocą rękawa cukierniczego). Całość schłodzić. *Dekoracja wg uznania

Masa twarogowa z masłem palonym

  • 500 g masło
  • 15 g sól
Masło z solą podgrzewać na wolnym ogniu nieustannie mieszając. Doprowadzić do delikatnego przypalenia tłuszczu (tłuszcz powinien mieć ciemnobrązową barwę). Całość wystudzić do temperatury ok. 30°C.
  • 270 g cukier puder
  • 1100 g woda
  • 1840 g Twaróg sernikowy
Wszystkie składniki ze sobą połączyć. Dodać wystudzone masło z solą i całość ubijać przez ok. 4 minuty na szybkich obrotach (przy zastosowaniu rózgi). Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę równomiernie rozprowadzić na blacie. Na jej powierzchni rozsypać kruszonkę z Ciasta Krówka.

Krem śmietanowy

  • 350 g woda
  • 1400 g śmietana 30%
Schłodzoną śmietanę ubić. Zeesan Krem Neutralny rozpuścić w wodzie. Stopniowo dodawać ubitą śmietanę i mieszać do połączenia składników. Krem śmietanowy dozować na powierzchnię ciasta za pomocą rękawa cukierniczego. Powierzchnię wyrównać i wykonać zdobienie za pomocą skrobki cukierniczej z grzebieniem.

Blat

  • 630 g jaja
  • 110 g woda
  • 620 g olej
Wszystkie składniki mieszać na wolnych obrotach przez ok. 3 minuty (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Masę wyłożyć do rantu o wymiarach 40 x 60 cm. Wypiekać w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut. Wystudzić, ściąć wierzchnią warstwę blatu (ok. 1/4 grubości ciasta), następnie którą pokruszyć. Blat umieścić w rancie o tych samych wymiarach.

PRZYRZĄDZENIE:

1. Blat 2. Masa twarogowa z masłem palonym 3. Blat (pokruszony) 4. Krem śmietanowy 5. Dekoracja 6. Chłodzenie

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2017-10-04

AKTUALNOSCI