COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Piernik z Jabłkiem i Kremem Gruszkowym

GRUPY RECEPTUR:

Ciasta

SKŁAD:


Krem gruszkowy

  • 250 g woda
  • 600 g śmietana 30%
Schłodzoną śmietanę ubić razem z Rosettą. Zeesan dokładnie rozpuścić w wodzie. Dodawać porcjami ubitą masę śmietanową i delikatnie mieszać do połączenia składników. Krem gruszkowy równomiernie rozprowadzić na jednym blacie. Schłodzić.

Galaretka z jabłkiem

  • 600 g woda
Galaretkę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie. Dodać Jabłko Prażone i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Tężejąca galaretkę równomiernie wylać na krem gruszkowy i docisnąć drugim blatem piernikowym. Całość schłodzić.

Dekoracja

*Dekoracja wg uznania

Blat Piernikowy

  • 700 g jaja
  • 200 g woda
  • 1000 g olej
Wszystkie składniki mieszać na wolnych obrotach przez ok. 4 minut (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Masę wyłożyć do 2 rantów o wymiarach 40 x 60 cm. Wypiekać w temperaturze 180°C przez ok. 20 - 25 minut. Schłodzić.

Ganache

  • 200 g śmietana 30%
Śmietanę zagotować. Zalać czekoladę Arabesque i delikatnie wymieszać. Ganache wystudzić do temperatury ok. 38°C i oblać powierzchnię schłodzonego ciasta. Schłodzić.

PRZYRZĄDZENIE:

1. Blat 2. Krem gruszkowy 3. Galaretka z jabłkiem 4. Blat 5. Ganache 6. Dekoracja

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2017-09-05

AKTUALNOSCI