COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Ciabatta

GRUPY RECEPTUR:

Bułki

SKŁAD:

  • 10 kg mąka pszenna typ 500
  • 0,25 kg drożdże
  • 0,2 kg sól
  • 7,7 kg woda
  • 0,5 l oliwa z oliwek

PRZYRZĄDZENIE:

Około 6,5 kg wody dodać na początku miesienia ciasta, w połowie czasu dodać oliwą z oliwek, pod koniec czasu miesienia dodać resztę wody 1-1,2 kg (w zależności od wodochłonności mąki) – w przypadku dzielenia maszynowego ogólną ilość wody zmniejszyć do 6,8 kg. Mieszać wszystkie składniki 20 minut. Temperatura ciasta 25-27°C. Ciasto włożyć do miski wysmarowanej oliwą z oliwek, pozostawić na około 2-3 godziny (w przypadku dzielenia maszynowego tylko na 1,5 godziny). Wyłożyć ciasto na stół obsypany mąką żytnią, wyciąć paski o żądanej wielkości, ułożyć na aparatach lub blachach. Fermentacja końcowa około 40 minut. Wypiekać w temperaturze 220°C – 230°C przez 20 minut z zaparowaniem komory.

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2014-08-18

AKTUALNOSCI