COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Banoffee ze Słonym Kremem Kajmakowym

GRUPY RECEPTUR:

Ciasta

SKŁAD:


Polewa

Kajmak upłynnić i równomiernie rozprowadzić na powierzchni kremu. Na powierzchni ciasta wykonać zdobienie za pomocą skrobki cukierniczej z ząbkami.

Blat bananowy

  • 1000 g jaja
  • 1000 g olej
Wszystkie składniki mieszać na średnich obrotach przez ok. 4 minuty (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Masę wyłożyć do rantu o wymiarach 40 x 60 cm. Wypiekać w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut. Wystudzić i ściąć wierzchnią warstwę ciasta. Podzielić na dwa blaty o równej grubości.

Krem bananowy ze słonym kajmakiem

  • 500 g woda
  • 2000 g śmietana 30%
Schłodzoną śmietanę ubić. Zeesan dokładnie rozpuścić w wodzie. Dodawać porcjami ubitą śmietanę i delikatnie mieszać do połączenia składników.

Dekoracja

  • 8 g sól
Do Kajmaku dodać sól oraz niewielką ilość masy śmietanowej. Dokładnie wymieszać i delikatnie połączyć z pozostałą częścią masy. 3/4 kremu równomiernie rozprowadzić na blacie bananowym umieszczonym w rancie. Przykryć drugim blatem i wyłożyć pozostałą porcję kremu. Schłodzić.

PRZYRZĄDZENIE:

1. Blat bananowy 2. Krem bananowy ze słonym kajmakiem 3. Blat bananowy 4. Krem bananowy ze słonym kajmakiem 5. Dekoracja

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2017-05-25

AKTUALNOSCI