COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Bułki mleczno-owsiane z żurawiną (węzełki)

GRUPY RECEPTUR:

Bułki

OKAZJE:

Wielkanoc

SKŁAD:


Ciasto

  • 0,8 kg cukier
  • 0,4 kg drożdże
  • 0,6 kg margaryna
  • 6,5 kg mąka pszenna typ 550
  • 5 kg woda
  • 0,3 kg żurawina

PRZYRZĄDZENIE:

Mieszać wszystkie składniki 7 minut na wolnych i 4 minuty na szybkich obrotach, żurawinę dodać pod koniec czasu mieszania. Temperatura ciasta 27-29°C. Fermentacja wstępna około 10-15 minut. Następnie ciasto podzielić w presy o masie 2,4 kg. Fermentacja w presach 10 minut. Podzielić presy na kęsy, uformować kształt lingi o długości 30cm, zwilżyć roztrzepanym jajkiem, obtoczyć w owsie, zawinąć w węzełki i ułożyć na blachy. Fermentacja końcowa około 35 minut. Wypiekać w temperaturze 200°C przez 18 minut.

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2017-01-20

AKTUALNOSCI