COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Ciastko Pełne Czekolady

GRUPY RECEPTUR:

Desery

SKŁAD:


Krążki czekoladowe

  • 125 g jaja
  • 25 g woda
  • 150 g olej
Wszystkie składniki mieszać na średnich obrotach przez ok. 5 minut (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Masę wyłożyć do rantu o wymiarach 30 x 40 cm. Wypiekać w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Wystudzić. Wycinać krążki o średnicy 7 cm (ok. 15 g / szt.).

Zamsz

  • 50 g olej
Czekoladę Arabesque upłynnić z olejem. Zamrożone desery wyłożyć z form silikonowych i pokryć zamszem przy pomocy kompresora (można użyć gotowego zamszu w spray'u). Gotowe elementy deseru układać na krążkach z ciasta czekoladowego.

Dekoracja


Mus czekoladowy

  • 12 g woda
  • 2,5 g żelatyna
  • 200 g śmietana 30%
  • 100 g sok z jabłek
Schłodzoną śmietanę ubić. Żelatynę namoczyć w wodzie. Sok jabłkowy zagotować, dodać namoczoną żelatynę i zalać czekoladę. Całość zblendować. Wystudzić do temperatury ok. 38°C i delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Gotowy mus szprycować do form silikonowych (ok. 50 g / szt.). Zamrozić.

Galaretka porzeczkowa

  • 100 g porzeczki czarne
Wszystkie składniki zagotować i dokładnie ze sobą wymieszać. Galartekę dozować na zamrożony mus w formach silikonowych. Całość zamrozić.

PRZYRZĄDZENIE:

1. Krążek czekoladowy 2. Mus czekoladowy 3. Mrożenie 4. Galaretka porzeczkowa 5. Mrożenie 6. Zamsz 7. Dekoracja

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2017-02-24

AKTUALNOSCI