COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Ciasto a'la Murzynek z Wiśniami

GRUPY RECEPTUR:

Ciasta

SKŁAD:


Krem czekoladowy

  • 250 g woda
  • 1000 g śmietana 30%
Schłodzoną śmietanę ubić. Zeesan Czekoladowy dokładnie rozpuścić w wodzie. Dodawać porcjami ubitą śmietanę i mieszać do połączenia składników. Część kremu czekoladowego (ok. 800 g) równomiernie rozprowadzić na blacie umieszczonym w rancie.

Blat czekoladowy

  • 500 g jaja
  • 100 g woda
  • 600 g olej
Wszystkie składniki mieszać na wolnych obrotach przez ok. 4 minuty (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Masę wyłożyć do rantu o wymiarach 30 x 40 cm. Wypiekać w temperaturze 180° C przez ok. 40 minut. Wystudzić i podzielić na dwa blaty o równej grubości. Jeden z blatów umieścić w rancie o takich samych wymiarach.

Ganache

  • 360 g śmietana 30%
Śmietanę zagotować, zalać Satinę i całość zblendować (tak by nie napowietrzyć masy). Ganache równomiernie rozprowadzić na powierzchni ciasta.

Dekoracja


Nakropka

  • 300 ml sok wiśniowy
Nakropką nasączyć blat umieszczony w rancie.

Owoce

  • 600 g wiśnie w syropie
Wiśnie odsączyć z syropu i wcisnąć w krem czekoladowy. Nałożyć drugi blat i delikatnie docisnąć. Powierzchnię nasączyć nakropką. Pozostałą część kremu szprycować na całej powierzchni ciasta w formie "kuleczek" (przy pomocy rękawa cukierniczego z okrągłą tylką). Całość zamrozić.

PRZYRZĄDZENIE:

1. Blat czekoladowy (+ nakropka) 2. Krem czekoladowy 3. Owoce 4. Blat czekoladowy (+ nakropka) 5. Krem czekoladowy 6. Mrożenie 7. Ganache 8. Dekoracja

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2017-02-24

AKTUALNOSCI