COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Tort Cytrusowy z Morelami

GRUPY RECEPTUR:

Ciasta

SKŁAD:


Blat cytrusowy

  • 90 g jaja
  • 90 g olej
Wszystkie składniki mieszać na wolnych obrotach przez ok. 5 minut (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Masę wyłożyć do rantu o średnicy 18 cm. Wypiekać w temperaturze 180°C przez ok. 35 minut. Wystudzić i podzielić na dwa blaty o równej grubości. Jeden z blatów umieścić w rancie o takich samych wymiarach.

Owoce

  • 70 g morele w syropie
Morele odcedzić z syropu i pokroić w plastry. Równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta. Całość schłodzić.

Krem sernikowy

  • 110 g woda
  • 450 g Twaróg sernikowy
Twaróg sernikowy ubić. Zeesan dokładnie rozpuścić w wodzie. Dodawać porcjami ubity twaróg i delikatnie mieszać do połączenia składników. Krem sernikowy (ok. 500 g) równomiernie rozprowadzić na powierzchni blatu i delikatnie docisnąć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć pozostałą część kremu. Wyrównać.

Dekoracja


Masa śmietanowa

Schłodzoną Rosettę ubić. Po zastygnięciu galaretki, tort wyjąć z rantu i boki udekorować ubitą śmietaną.

Galaretka cytrynowa

  • 150 g woda
Galaretkę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie i pozostawić do ostygnięcia. Tężejącą galaretkę wylać na schłodzony tort. Schłodzić.

PRZYRZĄDZENIE:

1. Blat cytrusowy 2. Krem sernikowy 3. Blat cytrusowy 4. Krem sernikowy 5. Owoce 6. Galaretka cytrynowa 7. Masa śmietanowa 8. Dekoracja

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2017-02-24

AKTUALNOSCI