COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Ciastko Makowe

GRUPY RECEPTUR:

Desery

SKŁAD:


Krem orzechowy

  • 1 g sól
  • 15 g woda
  • 5 g żelatyna
  • 25 g pasta orzechowa
  • 50 g mleko 3,2% tł,
  • 175 g śmietana 30%
Schłodzoną śmietanę ubić. Żelatynę namoczyć w wodzie. Mleko zagotować, dodać namoczoną żelatynę i sól, zalać czekoladę. Masę wystudzić do temperatury ok. 40°C, dodać ubitą śmietanę i delikatnie mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Mus szprycować do formy silikonowej (o średnicy 4,5 cm i wysokości 2 cm). Zamrozić.

Krem sernikowy

  • 250 g woda
  • 250 g śmietana 30%
Schłodzoną śmietanę ubić. Zeesan dokładnie rozpuścić w wodzie. Dodawać porcjami ubitą śmietanę i delikatnie mieszać do połączenia składników. Część kremu szprycować do formy silikonowej (o średnicy 6,5 cm i wysokości 3 cm) do połowy objętości.

Nadzienie wisniowe

Frutafill Wiśnia szprycować na środek kremu w formie (ok. 7 g / szt.) i uzupełnić pozostałą porcją kremu sernikowego. W każdą formę wcisnąć krążek ciasta makowego. Całość zamrozić.

Zamsz ciemny

  • 50 g olej
Czekoladę Arabesque upłynnić z olejem. Zamrożone elementy ciastka pokryć zamszem przy pomocy kompresora (można użyć gotowego zamszu w spray'u) i układać na wcześniej przygotowanych elementach pokrytych zamszem białym.

Krążki z ciasta makowego

  • 100 g jaja
  • 115 g olej
Wszystkie składniki mieszać na wolnych obrotach przez ok. 4 minuty (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Masę wyłożyć do rantu o wymiarach 20 x 30 cm. Wypiekać w temperaturze 180° C przez ok. 25 minut. Wystudzić. Wyciąć krążki o średnicy 5 cm i grubości ok. 1 cm (masa pojedynczego krążka ok. 8 g.).

Dekoracja


Zamsz biały

  • 50 g olej
  • 5 g biel tytanowa
Czekoladę Arabesque upłynnić z olejem, połączyć z bielą tytanową i dokładnie zblendować. Zamsz nanosić na zamrożone elementy ciastka przy pomocy kompresora (można użyć gotowego zamszu w spray'u).

PRZYRZĄDZENIE:

1. Krążek z ciasta makowego 2. Krem sernikowy 3. Nadzienie wiśniowe 4. Krem Sernikowy 5. Mrożenie 6. Zamsz biały 7. Krem orzechowy 8. Mrożenie 9. Zamsz ciemny 10. Dekroacja

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2017-02-24

AKTUALNOSCI