COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Ciasto Makowe a'la Mazurek

GRUPY RECEPTUR:

Mazurki

SKŁAD:


Ciasto kruche

  • 20 g jaja
  • 200 g margaryna
Wszystkie składniki mieszać na wolnych obrotach przez ok. 3 minuty (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Ciasto schłodzić i rozwałkować blat o wymiarach 30 x 40 cm. Wypiekać w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut. Wystudzić.

Dekoracja


Nakropka z Porto

  • 0,5 g cynamon
  • 250 g wino Porto
  • 1 szt laska wanilii
  • 0,5 g goździk mielony
Wszystkie składniki zagotować, wystudzić i przecedzić. Nakropką nasączyć blat makowy.

Krem kajmakowy z orzechami

  • 150 g woda
  • 100 g orzechy włoskie
  • 400 g kajmak
  • 750 g śmietana 30%
Schłodzoną śmietanę ubić. Kajmak (100 g) upłynnić (podgrzać), wystudzić i delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Zeesan dokładnie rozpuścić w wodzie, dodać orzechy. Dodawać porcjami masę śmietanowo - kajmakową i delikatnie mieszać do połączenia składników. Krem kajmakowy równomiernie rozprowadzić na cieście. Schłodzić. Pozostałą część kajmaku (300 g) upłynnić i równomiernie rozprowadzić na schłodzonym cieście za pomocą skrobki cukierniczej z karbem.

Kajmak

  • 250 g kajmak
Kajmak równomiernie rozprowadzić na powierzchni ciasta kruchego.

Blat makowy

  • 225 g jaja
  • 225 g olej
Wszystkie składniki mieszać na wolnych obrotach przez ok. 4 minuty (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Masę wyłożyć do rantu o wymiarach 30 x 40 cm. Wypiekać w temperaturze 180° C przez ok. 50 minut. Wystudzić. Ciasto makowe wyłożyć na ciasto kruche z kajmakiem i delikatnie docisnąć.

PRZYRZĄDZENIE:

1. Ciasto kruche 2. Kajmak 3. Blat makowy 4. Nakropka z Porto 5. Krem kajmakowy z orzechami 6. Kajmak 7. Dekoracja

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2017-02-24

AKTUALNOSCI