COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Ciasto Makowe z Powidłami

GRUPY RECEPTUR:

Ciasta

SKŁAD:


Powidła

  • 50 g woda
Powidła wymieszać z wodą do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę równomiernie rozprowadzić na blacie umieszczonym w rancie i delikatnie docisnąć drugim blatem.

Polewa

  • 50 g olej
Czekoladę z olejem upłynnić i wylać na powierzchnię ciasta w formie nieregularnych wzorów.

Nakropka

  • 150 g cukier
  • 100 g woda
Wodę z cukrem zagotować i wystudzić. Gotową nakropką nasączyć powierzchnię drugiego blatu.

Dekoracja


Krem

  • 800 g woda
Maestro Krem napowietrzać z wodą na wysokich obrotach przez ok. 4 minuty (przy zastosowaniu rózgi), stopniowo dolewając Ken Presto. Połowę masy równomiernie rozprowadzić na nakropionym blacie i delikatnie docisnąć trzecim blatem. Blat nasączyć nakropką i równomiernie pokryć pozostałą częścią kremu. Schłodzić.

Blat makowy

  • 450 g jaja
  • 450 g olej
Wszystkie składniki mieszać na wolnych obrotach przez ok. 4 minuty (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Masę wyłożyć do rantu o wymiarach 30 x 40 cm. Wypiekać w temperaturze 180° C przez ok. 50 minut. Wystudzić i podzielić na trzy blaty o równej grubości. Jeden blat umieścić w rancie o takich samych wymiarach.

PRZYRZĄDZENIE:

1. Blat makowy 2. Powidła 3. Blat makowy 4. Nakropka 5. Krem 6. Blat makowy 7. Nakropka 8. Krem 9. Polewa 10. Dekoracja

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2017-02-24

AKTUALNOSCI