COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Rolada Żyrafka

GRUPY RECEPTUR:

Rolady

OKAZJE:

Tłusty Czwartek, Wielkanoc, Pierwsza Komunia, Boże Narodzenie, Nowy Rok / Karnawał, Walentynki, Dzień dziecka, Św. Marcin, Imieniny, Ślub, Urodziny

SKŁAD:


Owoce

  • 200 g Czerwona porzeczka
Czerwoną porzeczkę rozsypać na powierzchni kremu. Zawinąć roladę.
  • 15 g kakao
  • 50 g woda
Z masy biszkoptowej odważyć 100 g, które następnie połączyć z kakao i wodą. Tak uzyskane ciasto wyszprycować na pergamin w nieregularny kształt "siatki" i zamrozić w szokówce. Na zamrożonej powierzchni równomiernie rozprowadzić pozostałą masę biszkoptową. Wypiekać w temperaturze 235°C przez ok. 4 minuty (z 5 sekundowym zaparowaniem komory). Biszkopt bezpośrednio po wypieczeniu odwrócić "siatką" na powierzchnię. Pozostawić do wystygnięcia i ponownie odwrócić zdobieniem do dołu.

Biszkopt

  • 750 g jaja
Wszystkie składniki ubijać na wysokich obrotach przez ok. 7 minut (przy zastosowaniu rózgi).

Dekoracja


Krem

  • 150 g woda
  • 750 g śmietana 36%
Schłodzoną śmietanę ubić. Zeesan Neutralny dokładnie rozpuścić w wodzie. Dodawać porcjami ubitą śmietanę i wymieszać do połączenia składników. Krem równomiernie rozprowadzić na powierzchni biszkoptu.

Żel

  • 30 g woda
Palettę Pastę Neutralną podgrzewać z wodą na wolnym ogniu, zagotować. Powierzchnię rolady pokryć cienką warstwą żelu.

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2017-02-24

AKTUALNOSCI