COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Torcik Cytrusowy z Perełkami Czekoladowymi

GRUPY RECEPTUR:

Torty

SKŁAD:


Galaretka cytrynowa

  • 830 g woda
Galaretkę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie i pozostawić do ostygnięcia. Tężejąca galaretkę wylać na schłodzoną piankę (ok. 490 g / szt.). Schłodzić.
  • 300 g jaja
  • 30 g woda
Biszkopt Mix i jaja napowietrzać na wysokich obrotach przez ok. 5 minut (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Część uzyskanej masy (50 g) wymieszać z wodą i rozprowadzić na powierzchni zamrożonego wzorku greckiego. Wyłożyć pozostałą część masy, wyrównać. Wypiekać w temperaturze 240°C (z zaparowaniem komory) przez ok. 4-5 minut. Po wypieczeniu odwrócić formę i wystudzić. Wycinać paski o wymiarach 4 x 54 cm. Ranty o średnicy 19 cm wyłożyć folią rantową i wzdłuż boku każdego rantu wyłożyć pasek blatu biszkoptowego ze wzorkiem greckim. Na środku rantów umieścić krążek cytrusowy.

Krążek cytrusowy

  • 160 g jaja
  • 160 g olej
Wszystkie składniki mieszać na wolnych obrotach przez ok. 5 minut (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Masę wyłożyć do rantu o średnicy 18 cm. Wypiekać w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut. Wystudzić i podzielić na dwa krążki o równej grubości.

Pianka brzoskwiniowa

  • 80 g cukier puder
  • 660 g woda
  • 660 g śmietana 30%
Galaretkę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie. Pozostawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru. Lekko tężejącą galaretkę dodać do śmietany i delikatnie wymieszać. Dodać czekoladowe perełki i ponownie przemieszać. Gotową piankę (ok. 820 g / szt.) równomiernie rozprowadzić na krążkach cytrusowych umieszczonych w rantach. Schłodzić.

Blat biszkoptowy z wzorkiem greckim

  • 50 g cukier puder
  • 25 g kakao
  • 50 g masło
  • 25 g mąka pszenna typ 450
  • 50 g białko
*masło o temperaturze pokojowej Cukier puder z białkiem mieszać na wolnych obrotach do połączenia składników (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Dodać masło, mąkę oraz kakao i ponownie wymieszać do połączenia składników. Masę wyłożyć na maty wypełniając tylko wzorek grecki. Wyrównać powierzchnię i zamrozić.

Dekoracja


PRZYRZĄDZENIE:

1. Krążek cytrusowy 2. Blat biszkoptowy z wzorkiem greckim 2. Pianka brzoskwiniowa 3. Galaretka cytrynowa 4. Dekoracja

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2017-02-24

AKTUALNOSCI