COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Ciasto Cytrusowe z Nutą Czekoladową

GRUPY RECEPTUR:

Ciasta

SKŁAD:


Krem cytrynowy

  • 250 g woda
  • 750 g śmietana 30%
Schłodzoną śmietanę ubić razem z Rosettą. Zeesan dokładnie rozpuścić w wodzie. Dodawać porcjami ubitą masę śmietanową i mieszać do połączenia składników. Na blacie cytrynowym umieszczonym w rancie równomiernie rozprowadzić 1/3 kremu. Na powierzchnię kremu szprycować nadzienie morelowe w formie pasków (wzdłuż dłuższego boku rantu) w odstępach ok. 2 cm. Pozostałą część kremu dozować na paski nadzienia morelowego w taki sposób, by dokładnie je zakryć. Całość schłodzić.

Blat cytrynowy

  • 500 g jaja
  • 500 g olej
Wszystkie składniki mieszać na wolnych obrotach przez ok. 5 minut (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Masę wyłożyć do rantu o wymiarach 40 x 60 cm. Wypiekać w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Wystudzić.
  • 200 g woda
  • 750 g śmietana 30%
Schłodzoną śmietanę ubić razem z Rosettą. Zeesan dokładnie rozpuścić w wodzie. Dodawać porcjami ubitą masę śmietanową i mieszać do połączenia składników. Dodać wystudzony ganache i delikatnie mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem czekoladowy równomiernie rozprowadzić na kremie cytrynowym. Schłodzić.

Nadzienie morelowe

  • 4 g barwnik spożywczy
*barwnik spożywczy żółty Frutafill Morela dokładnie połączyć z barwnikiem spożywczym.

Ganache

  • 200 g śmietana 30%
Śmietanę zagotować, zalać Satinę i dokładnie zblendować (tak by nie napowietrzyć masy). Ganache równomiernie rozprowadzić na powierzchni schłodzonego ciasta.

Krem czekoladowy

  • 200 g śmietana 30%
Śmietanę zagotować, zalać Satinę i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ganache wystudzić do temperatury ok. 35°C.

Dekoracja


PRZYRZĄDZENIE:

1. Blat cytrynowy 2. Krem cytrynowy (1/3) 3. Nadzienie morelowe 4. Krem cytrynowy (2/3) 5. Krem czekoladowy 6. Ganache 7. Dekoracja

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2017-02-24

AKTUALNOSCI