COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Ciasto Makowe z Masą Migdałową

GRUPY RECEPTUR:

Ciasta

SKŁAD:


Dekoracja


Blat makowy

  • 450 g jaja
  • 450 g olej
Wszystkie składniki mieszać na wolnych obrotach przez ok. 5 minut (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła).

Ganache

  • 200 g śmietana 30%
Śmietanę zagotować, zalać Satinę i dokładnie zblendować (uważać by nie napowietrzyć masy). Ganache równomiernie rozprowadzić na powierzchni schłodzonego ciasta.

Masa migdałowa

Perlę rozwałkować na rozmiar 30 x 40 cm i wyłożyć na krem. Na powierzchni Perli równomiernie rozprowadzić kolejną część kremu (ok. 600 g). Całość delikatnie docisnąć drugim blatem. Powierzchnię wyrównać pozostałą ilością kremu. Schłodzić.

Krem

  • 300 g woda
  • 1200 g śmietana 30%
  • 300 g woda
Schłodzoną śmietanę ubić. Zeesan dokładnie rozpuścić w wodzie. Dodawać porcjami ubitą śmietanę i delikatnie mieszać do połączenia składników. Część kremu (ok. 600 g) równomiernie rozprowadzić na blacie.
  • 200 g rodzynki
  • 200 g orzechy włoskie
* Rodzynki namoczyć w letniej wodzie przez ok. 10 min **Orzechy posiekać Do masy makowej dodać odsączone rodzynki i posiekane orzechy. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wyłożyć do rantu o wymiarach 30 x 40 cm. Wypiekać w temperaturze 180° C przez ok. 50 minut. Wystudzić i podzielić na dwa blaty o równej grubości.

PRZYRZĄDZENIE:

1. Blat makowy 2. Krem 3. Masa migdałowa 4. Krem 5. Blat makowy 6. Krem 7. Ganache 8. Dekoracja

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2017-09-29

AKTUALNOSCI