COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Kostki - kawa espresso z creme brulee

GRUPY RECEPTUR:

Ciastka deserowe i bankietowe

OKAZJE:

Wielkanoc, Nowy Rok / Karnawał, Imieniny, Urodziny

SKŁAD:


Dekoracyjne dyski

Z rozpuszczonego Scadisu przygotować dekoracyjne prostokątne dyski o wymiarach 6 x 5 cm.

Krem coffee-espresso

  • 360 g woda
  • 1450 ml śmietana 30%
Schłodzoną śmietanę ubić. Zeesan dokładnie rozpuścić w wodzie, dodawać porcjami ubitą śmietanę.Całość delikatnie wymieszać.

Ganasz czekoladowo-kawowy

  • 240 ml śmietana 30%
Śmietanę podgrzewać na wolnym ogniu, zagotować. Zdjąć ze źródła ognia i dodać rozdrobniony Scaldis Deserowy oraz pastę smakową. Mieszać do czasu dokładnego połączenia składników.

Ciasto czekoladowe

  • 500 g olej
  • 500 g jaja
Wszystkie składniki mieszać na wolnych lub średnich obrotach przez około 5 minut (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Masę dozować do 3 kwadratowych rantów o długości boku 17 cm. Wypiekać w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Po wystudzeniu z każdego z nich wykoić po 3 blaty o grubości około 1 cm.

Żel czekoladowy

Paletta Cold Choco dokładnie rozmieszać (z ewentualnym dodatkiem minimalnej ilości wody).

Creme brulee

  • 1330 g mleko 2 % tł,
  • 1330 ml śmietana 30%
Śmietanę podgrzewać. Mieszankę Creme brulee rozprowadzić w mleku, wlać do gorącej śmietany, podgrzewać ciągle mieszając (nie napowietrzać) tak, aby zapobiec przypaleniu, zagotować.

PRZYRZĄDZENIE:

Kostki składać w rantach (17x17 cm ) Cienką warstwę ganaszu rozsmarować na warstwie ciasta czekoladowego, pozostawić do zastygnięcia. Następnie wylać creme brulee (pozostawić do całkowitego stężenia), wyłożyć krem espresso; całość mocno schłodzić. Z każdej kostki wykroić 9 minikostek, oblać je żelem czekoladowym oraz udekorować dyskami. Przechowywać w warunkach chłodniczych.

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2014-08-14

AKTUALNOSCI