COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Tort Pomarańczowy (Wielkanoc 2016)

GRUPY RECEPTUR:

Torty

OKAZJE:

Wielkanoc

SKŁAD:


Dekoracja


Krem z czerwonej pomarańczy i aperolu

  • 250 g pulpa z czerwonej pomarańczy
  • 1300 g śmietana 30%
  • 220 g Aperol
Schłodzoną śmietanę ubić. Zeesan dokładnie połączyć z aperolem i pulpą pomarańczową. Stopniowo dodawać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ranty o średnicy 20 cm wyłożyć folią rantową i ułożyć na macie silikonowej. Krem dozować do rantów (do połowy objętości). Następnie umieścić krążki czekoladowe uprzednio przełożone galaretką i delikatnie docisnąć. Powierzchnię wykończyć pozostałą częścią kremu i wyrównać. Całość zamrozić.

Biszkopt czekoladowy

  • 400 g jaja
  • 40 g woda
Wszystkie składniki napowietrzać na wysokich obrotach przez ok. 10 minut (przy zastosowaniu rózgi). Masę dozować do 5 rantów o średnicy ok. 16 cm. Wypiekać w temperaturze ok. 180°C przez ok. 25 minut. Schłodzić i podzielić na dwie części o równej grubości.

Polewa

  • 60 g masło
  • 60 g woda
  • 360 g śmietana 30%
  • 12 g żelatyna
Żelatynę namoczyć w wodzie. Zagotować śmietanę z masłem, dodać wcześniej namoczoną żelatynę i zalać czekoladę. Całość dokładnie połączyć za pomocą blendera. Następnie dodać Palettę Cold i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowaną polewę przesiać i podgrzać do temperatury ok. 36°C . Polewą oblać zmrożone torty.

Galaretka malinowo - buraczana

  • 250 g pulpa malinowa
  • 250 g Sok z buraków
Wszystkie składniki zagotować i dokładnie ze sobą połączyć za pomocą blendera. Masę wylać w zamrożone ranty o średnicy 16 cm. Całość zamrozić. Zamrożoną galaretkę umieścić pomiędzy dwiema warstwami biszkoptu czekoladowego. Schłodzić.

PRZYRZĄDZENIE:

Tort składać w kolejności: 1. Biszkopt czekoladowy 2. Galaretka malinowo - buraczana 3. Biszkopt czekoladowy 4. Krem z czerwonej pomarańczy i aperolu 5. Polewa 6. Dekoracja

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2016-03-11

AKTUALNOSCI