COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Deser z musem bazyliowym i chili

GRUPY RECEPTUR:

Ciastka deserowe i bankietowe

OKAZJE:

Boże Narodzenie

SKŁAD:


Blat truflowy

  • 250 g jaja
  • 60 g woda
  • 250 g olej
Wszystkie składniki mieszać na średnich obrotach przez ok. 5 minut (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Masę wyłożyć do rantu o wymiarach 40 x 60 cm. Wypiekać w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut. Schłodzić i wyciąć prostokąty o wymiarach ok. 4,5 x 9 cm.

Dekoracja


Mus bazylia z chili

  • 50 g woda
  • 100 g mleko 2 % tł,
  • 5 g chili w proszku
  • 15 g bazylia
  • 500 g śmietana 30%
  • 10 g żelatyna
Mleko, bazylię oraz chili (pokrojone w paski) zagotować. Naczynie przykryć i zaparzać mieszankę przez ok. 2 minuty. Całość zblendować i ponownie zagotować. Dodać namoczoną w wodzie żelatynę. Gorącą masą zalać czekoladę i wymieszać do połączenia składników. Schłodzoną śmietanę ubić i dodać do masy. Przy pomocy worka cukierniczego aplikować wałki o średnicy ok. 3 cm i długości ok. 6 cm. Zamrozić.

Mus deserowy

  • 250 g mleko 2 % tł,
  • 700 g śmietana 30%
Schłodzoną śmietanę ubić. Mleko zagotować i połączyć z czekoladą. Wystudzić i delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Zamsz czekoladowy

  • 5 g barwnik spożywczy
  • 100 g olej
Czekoladę z olejem upłynnić i połączyć z barwnikiem. Całość zblendować.

PRZYRZĄDZENIE:

Przygotowany mus deserowy wyłożyć w podłużne formy silikonowe (o wymiarach ok. 3 x 4 x 8 cm ) do połowy objętości. Delikatnie docisnąć nożem do brzegów formy w celu eliminacji pęcherzyków powietrza. W środku umieścić zamrożony wałek z musu bazylia z chili. Docisnąć. Formę wypełnić resztą musu, wyrównać. Całość zamrozić. Następnie mus wyjąć z formy i spryskać zamszem czekoladowym za pomocą kompresora. Mus umieścić na blacie truflowym. Udekorować.

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2015-10-14

AKTUALNOSCI