COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Karotka z galaretką

GRUPY RECEPTUR:

Ciasta

OKAZJE:

Boże Narodzenie

SKŁAD:


Mus czekoladowy

  • 680 g mascarpone
  • 500 g śmietana 30%
  • 180 g śmietana 30%
  • 2 szt laska wanilii
  • 100 g miód z kwiatów cytrusowych
Śmietanę (180 g) zagotować z miodem oraz z laskami wanilii (laski wanilii naciąć wzdłuż i wydobyć z nich ziarenka, zagotować razem z laskami). Po gotowaniu laski wanilii wyciągnąć. Masę przecedzić przez sito i połączyć z czekoladą. Ser mascarpone ubijać na średnich obrotach przez ok. 3 minuty, dodać do czekolady i połączyć z ubitą śmietaną (500 g). Wszystko mieszać do całkowitego połączenia składników. Gotowy mus równomiernie rozprowadzić na powierzchni blatu. Schłodzić.

Dekoracja


Blat I

  • 240 g woda
  • 220 g olej
  • 300 g marchew
*marchew starta na drobnych oczkach Karotkę połączyć z wodą i olejem. Mieszać na wolnych obrotach przez około 2 minuty (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Zeskrobać ciasto ze ścianek, dodać startą marchew i mieszać na wolnych obrotach przez kolejne 2 minuty. Masę wyłożyć do rantu o wymiarach 40 x 60 cm. Wypiekać w temperaturze 180°C przez ok. 35 - 40 minut. Schłodzić. Blat wyrównać, przełożyc do rantu i zamrozić.

Blat II

  • 250 g jaja
  • 250 g olej
Wszystkie składniki mieszać na średnich obrotach przez ok. 5 minut (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Masę wyłożyć do rantu o wymiarach 40 x 60 cm. Wypiekać w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Schłodzić. Wyciąć równy blat i umieścić na warstwie galaretki.

Żel

Palettę Cold Białą równomiernie rozprowadzić na powierzchni ciasta.

Galaretka

  • 500 g brzoskwinie z syropu
  • 5 g gałka muszkatołowa
  • 500 g pulpa marakuja
Brzoskwinie zblendować. Dodać Palettę Pastę Neutralną, pulpę marakuja oraz gałkę muszkatołową. Wszystko razem zagotować. Gorącą galaretkę wylać na zamrożony blat. Pozostawić do całkowitego stężenia.

PRZYRZĄDZENIE:

1. Blat I 2. Galaretka 3. Blat II 4. Mus czekoladowy 5. Żel 6. Dekoracja

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2015-10-14

AKTUALNOSCI