COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Tort Makowa Pokusa

GRUPY RECEPTUR:

Torty

OKAZJE:

Boże Narodzenie

SKŁAD:


Nakropka

  • 200 g cukier
  • 400 g woda
Zagotować wodę z cukrem, wystudzić. Nakropką pokryć blaty.

Blat makowy

  • 420 g jaja
  • 75 g woda
  • 240 g rodzynki
  • 105 g skórka pomarańczowa kandyzowana
  • 255 g orzechy włoskie
  • 100 g mak niebieski
Biszkopt Mix, jaja oraz wodę napowietrzać na wysokich obrotach przez ok. 8 minut (przy zastosowaniu rózgi). Pod koniec ubijania dodać mak oraz bakalie i mieszać na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wyłożyć do 4 rantów o średnicy ok. 22 cm (ok. 470 g / szt.). Wypiekać w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut. Schłodzić i każdy biszkopt podzielić na 2 blaty o równej grubości.

Dekoracja


Krem

  • 200 g cukier
  • 400 g masło
  • 1000 g woda
*masło o temperaturze pokojowej Wszystkie składniki (oprócz masła) ubijać na średnich obrotach przez ok. 4 minuty (przy zastosowaniu rózgi). Dodać masło i całość napowietrzać na średnich obrotach jeszcze przez ok. 3 minuty. Krem równomiernie rozprowadzić na powierzchni blatu (ok. 500 g / szt.). Schłodzić.

Masa makowa

  • 1470 g woda
  • 70 g rodzynki
  • 110 g orzechy włoskie
Orzechy posiekać. Delice krem mieszać z wodą na średnich obrotach przez ok. 3 minuty (przy zastosowaniu rózgi). Krem wymieszać z Nadzieniem makowym i bakaliami (należy uważać, by krem za bardzo nie zgęstniał). Masę wyłożyć na jeden blat z każdego rantu (ok. 800 g / szt.) i delikatnie docisnąć drugim blatem.

Ganache

  • 40 g syrop glukozowy
  • 900 g śmietana 30%
Śmietanę zagotować. Połączyć z czekoladą oraz syropem glukozowym za pomocą blendera (uważać, by nie napowietrzyć ganachu). Wystudzić i równomiernie rozprowadzić na schłodzonych ciastach (ok. 480 g / szt.).

PRZYRZĄDZENIE:

1. Blat makowy (+ Nakropka) 2. Masa makowa 3. Blat makowy (+ Nakropka) 4. Krem 5. Ganache 6. Dekoracja

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2015-10-14

AKTUALNOSCI