COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Bułki Kołodzieja

GRUPY RECEPTUR:

Bułki

OKAZJE:

Wielkanoc

SKŁAD:


Ciasto

  • 5 kg mąka pszenna typ 550
  • 0,14 kg sól
  • 0,3 kg drożdże
  • 7 kg woda

PRZYRZĄDZENIE:

Mieszać wszystkie składniki 7 minuty na wolnych, 6 minut na szybkich obrotach. Temperatura ciasta 26-28°C. Fermentacja wstępna około 15 minut. Podzielić ciasto w presy o masie 2,4 kg. Rozrost w presach około 10-15 minut. Podzielić presy na kęsy (30 sztuk) z zaokrągleniem. Spód kęsów zwilżyć wodą, obtoczyć w kaszy mannej, ułożyć na deskach zwinięciem do dołu. Fermentacja końcowa około 35 minut. Przed wypiekiem kęsy odwrócić i ułożyć na blachach. Wypiekać w temperaturze 220-210°C przez 20 minut z zaparowaniem komory.

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2015-02-26

AKTUALNOSCI