COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Kostka walentynkowa

GRUPY RECEPTUR:

Ciasta

OKAZJE:

Walentynki

SKŁAD:


Krem czekolada mleczna

  • 250 g śmietana 30%
Zagotować śmietanę, dodać czekoladę. Wszystkie składniki dokładnie połączyć za pomocą blendera. Krem równomiernie rozprowadzić na blacie ciemnym i nałożyć blat jasny.

Nakropka

  • 300 g woda
  • 200 g cukier
Zagotować wodę z cukrem, wystudzić. Nakropką pokryć blaty.

Krem owocowy

  • 750 g śmietana 30%
  • 150 g woda
Schłodzoną śmietanę ubić. Zeesan dokładnie rozpuścić w wodzie. Dodawać porcjami ubitą śmietanę i delikatnie mieszać do połączenia składników. Większą część kremu równomiernie rozprowadzić na blacie jasnym. Nałożyć drugi blat ciemny i wykończyć pozostałą częścią kremu owocowego.

Blat jasny

  • 150 g olej
  • 150 g jaja
Wszystkie składniki mieszać na średnich obrotach przez ok. 4 minuty (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Masę wyłożyć do rantu o wymiarach 40 x 30 cm. Wypiekać w temperaturze 180⁰C przez ok. 40 minut. Schłodzić.

Dekoracja

Bezy, Dobla Serduszka – posypka, Arabesque Noir 58

Bezy

  • 100 g masło
Schłodzone Ken Presto ubić z masłem na średnich lub wysokich obrotach przez ok. 3 minuty (przy zastosowaniu rózgi).

Żel na zimno

Żel równomiernie rozprowadzić na powierzchni kremu.

Blat ciemny

  • 300 g jaja
  • 300 g olej
  • 50 g woda
Wszystkie składniki mieszać na średnich obrotach przez ok. 4 minuty (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Masę wyłożyć do rantu o wymiarach 40 x 30 cm. Wypiekać w temperaturze 180⁰C przez ok. 40 minut. Schłodzić i pokroić na 2 blaty.

PRZYRZĄDZENIE:

1. Blat ciemny 2. Krem czekolada mleczna 3. Blat jasny 4. Krem owocowy 5. Blat ciemny 6. Krem owocowy 7. Żel na zimno 8. Dekoracja

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2015-01-12

AKTUALNOSCI