COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Drożdżówka tradycyjna z masą serową

GRUPY RECEPTUR:

Drożdżówki

SKŁAD:

  • 10 kg mąka pszenna typ 550
  • 0,7 kg olej
  • 0,7 kg drożdże
  • 0,5 kg cukier
  • 5 kg woda
Wszystkie składniki mieszać 4 minuty na wolnych i 6 minut na szybkich obrotach (mieszałka spiralna). Temp. ciasta około 26-28°C. Fermentacja wstępna około 15-20 minut.

Masa serowa

  • 4,8 kg twaróg półtłusty
  • 0,53 kg cukier
  • 0,53 kg jaja
Twaróg połączyć z cukrem i jajami. Mieszać około 3 minuty (przy użyciu płaskiego mieszadła), następnie dodać Vankrem i mieszać kolejne 3 minuty do połączenia składników.
  • 2,9 kg kruszonka

PRZYRZĄDZENIE:

Ciasto podzielić na presy o wadze 1,5 kg. Presy lekko wydłużyć i pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować w kształcie prostokąta i posmarować olejem (można delikatnie posypać cukrem). Prostokąt złożyć na pół i podzielić na równe paski (po około 75 g). Końce zwinąć w odwrotnych kierunku, następnie zwinąć ciasto w kształcie "ślimaka". Rozrost końcowy około 35-40 minut. Po około 25 minutach posmarować jajkiem i nałożyć na środek masę serową w ilości około 25 g). Wypiek w temp. 220-230°C przez około 10 minut (bez zaparowania). Po wystudzeniu można udekorować pomadą lub cukrem pudrem.

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2014-08-27

AKTUALNOSCI