COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Chleb żytnio-pszenny foremkowy

GRUPY RECEPTUR:

Chleby

SKŁAD:

  • 1 kg słonecznik
  • 0,04 kg sól
  • 0,35 kg drożdże
  • 5 kg mąka żytnia typ 720
  • 6,3 kg woda
Możliwa jest także receptura bez dodatku ekstraktu słodowego. Zamiast Rogofermu można użyć kwasu naturalnego - 2.5 kg mąki w postaci kwasu. Zamiast ziaren słonecznika można użyć ziaren soi. Jeżeli używane są całe ziarna soi należy je namoczyć na 2 godziny przed zrobieniem ciasta w takiej samej ilości wody.

PRZYRZĄDZENIE:

Namoczyć 4 kg mixu 30-40 minut przed rozpoczęciem miesienia ciasta w 3 kg wody (temperatura wody 40-45°C). Mieszać wszystkie składniki 6 minut na wolnych, 4 minuty na szybkich obrotach. Temperatura ciasta 25-27°C. Fermentacja wstępna około 10 minut. Podzielić ciasto na kęsy o masie 0,58 kg, bez zaokrąglania nałożyć do forem, wyrównać powierzchnię. Fermentacja końcowa około 60 minut. Przed wypiekiem posypać kęsy ciasta Dekormixem lub mąką żytnią. Wypiekać w temperaturze 250°C, opadającej do 220°C, z zaparowaniem komory, po 5 minutach odciągnąć parę. Czas wypieku około 50 minut.

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2014-09-26

AKTUALNOSCI