COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Pączki

GRUPY RECEPTUR:

Pączki / Donaty

OKAZJE:

Tłusty Czwartek

SKŁAD:


Ciasto

  • 0,6 kg drożdże
  • 2 kg jaja
  • 10 kg mąka pszenna typ 550
  • 0,1 kg sól
  • 3,5 kg woda

Smażenie

  • 2,3 kg tłuszcz do smażenia

PRZYRZĄDZENIE:

Połączyć mąkę, Berliner 2000 i sól, następnie dodać drożdże, jaja i wodę (ilość uzależniona od wodochłonności mąki). Wszystkie składniki mieszać razem przez 7-12 minut. Temperatura ciasta 25-28°C. Ciasto podzielić na presy o masie 1,8 kg. Po ok. 20 minutach spoczynku, ciasto podzielić na kęsy o masie 60 g i uformować pączki. Czas fermentacji ok. 60 minut, temperatura w komorze fermentacyjnej 35°C. Smażyć pączki 6-8 minut w tłuszczu o temperaturze 180°C, przewracając je w tym czasie dwukrotnie. Pączki można nadziewać marmoladą, powidłami, nadzieniem owocowym, śmietaną, nadzieniem budyniowym, ajerkoniakiem. Dekorować pomadą cukrową Dee Fond / Fondant Ready, cukrem pudrem lub cukrem gronowym - Mont Blanc.

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2014-08-18

AKTUALNOSCI